Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka mirinu (lub ½ łyżki miodu + ½ łyżki wody jako zamiennik)

  • szczypta soli

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  1. W misce dokładnie roztrzep jajka z cukrem, sosem sojowym, mirinem i solą.

  2. Rozgrzej patelnię (najlepiej prostokątną tamagoyaki-nabe, ale okrągła też się nada).

  3. Wlej cienką warstwę masy jajecznej. Gdy się lekko zetnie, zwiń ją w rulon i przesuń na bok patelni.

  4. Wlej kolejną warstwę jajek, również cienką. Podnieś wcześniej zrolowaną część i pozwól nowej masie spłynąć pod spód. Zwiń razem z wcześniejszym rulonem.

  5. Powtarzaj aż zużyjesz całe jajka.

  6. Gotowy rulon odłóż na deskę, odczekaj chwilę, pokrój na plastry.


Podanie:

Podawaj na ciepło lub na zimno, solo lub z ryżem, idealne także jako element lunchowego bento.

Chcesz coś słodkiego następnym razem, czy zostać przy daniach wytrawnych?

No comments