To danie łączy w sobie leśny aromat kurek z intensywnym, lekko paprykowym charakterem klasycznej zupy gulaszowej. Idealna alternatywa dla klasycznej grzybowej – z kremową konsystencją i zaskakującą głębią smaku.


Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g świeżych kurek (lub mrożonych)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchew

  • 1 ziemniak

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 100 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego (dla wersji bez laktozy)

  • 1 łyżka masła lub oliwy

  • Sól, pieprz do smaku

  • (opcjonalnie: kilka plasterków wędzonej kiełbasy lub boczku do podania)


Przygotowanie:

  1. Oczyść kurki dokładnie (jeśli są duże – pokrój je na mniejsze kawałki).

  2. Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj marchew i ziemniaka pokrojone w kostkę, smaż chwilę.

  3. Wrzuć kurki, smaż 3–4 minuty, aż puszczą aromat.

  4. Dodaj przyprawy (papryki) i zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

  5. Zblenduj wszystko na gładki krem, dodaj śmietankę i dopraw do smaku.

  6. Podawaj z chrupiącym pieczywem, kleksem śmietany lub podsmażoną kiełbasą – jak w klasycznej gulaszowej 🍞🌶️

No comments