Chłodniki to idealne dania na ciepłe dni – lekkie, świeże i sycące jednocześnie. Najczęściej kojarzymy je z buraczkami w klasycznej wersji litewskiej, ale coraz częściej pojawiają się nowoczesne odsłony tego chłodnego specjału. Jedną z nich jest aksamitny chłodnik z zielonego groszku, podawany z aromatycznymi kulkami serowymi. To świetne połączenie warzywnej świeżości i kremowej delikatności.

Składniki (4 porcje)

Na chłodnik:

  • 500 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

  • świeża mięta lub koperek do dekoracji

Na kulki serowe:

  • 150 g sera feta (lub innego miękkiego sera typu koziego)

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • świeżo mielony pieprz

  • posiekane zioła (np. szczypiorek, bazylia) do obtoczenia


Przygotowanie

  1. Groszek ugotuj w bulionie do miękkości (ok. 5 minut, jeśli świeży, lub 7–8 minut, jeśli mrożony).

  2. Zmiksuj groszek z bulionem na gładki krem, dodaj jogurt, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Schłodź w lodówce min. 1 godzinę.

  3. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj z łyżką jogurtu i uformuj małe kulki. Obtocz je w ziołach.

  4. Podawaj chłodnik w miseczkach, udekorowany kulkami serowymi i świeżą miętą.


✨ Idealny na letni obiad lub elegancką kolację.

No comments