Najlepsze przepisy w internecie!

Oto przepis na pyszną i aromatyczną Zupę dyniową z imbirem i kokosowym mlekiem:

Składniki:

  • 1 kg dyni (np. Hokkaido), obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cm świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, dla ostrości)
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)
  • pestki dyni do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni lub w garnku podsmaż cebulę na oliwie do zeszklenia. Dodaj czosnek i imbir, smaż przez minutę, aż będą pachnące.
  2. Dodaj dynię, kurkumę, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne (jeśli używasz). Smaż przez kilka minut, mieszając.
  3. Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
  4. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Wlej mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzej, ale nie gotuj.
  6. Podawaj gorącą, posypaną świeżą kolendrą i pestkami dyni (opcjonalnie).

Smacznego!

No comments