Wyobraź sobie wiejski dom we włoskich górach, trzask drewna w kominku i zapach duszonego kurczaka z ziołami unoszący się w powietrzu. Pollo alla cacciatora to danie, które łączy prostotę i intensywny smak. To kuchnia serca — rustykalna, ciepła i kojąca. Idealna, kiedy potrzebujesz wrócić myślami do czegoś bezpiecznego i pysznego.
Składniki:
-
4 udka z kurczaka
-
1 cebula, 2 ząbki czosnku
-
1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego
-
200 ml czerwonego wina
-
400 g pomidorów z puszki
-
oliwa z oliwek, rozmaryn, liść laurowy, sól, pieprz
Krótkie przygotowanie:
-
Obsmaż kurczaka na złoto. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę i duś kilka minut.
-
Zalej winem, dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut.
-
Podawaj z chlebem, ziemniakami lub makaronem.