Oto przepis na pyszne pierogi ruskie:
Składniki:
-
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
-
Farsz:
- 500 g ziemniaków
- 250 g sera białego (np. twaróg)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
-
Przygotowanie ciasta: W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać jajko, olej i stopniowo dodawać ciepłą wodę, zagniatając ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
-
Przygotowanie farszu: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Do utartych ziemniaków dodać ser biały, podsmażoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
-
Lepienie pierogów: Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wycinać krążki szklanką lub foremką. Na każdy krążek nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi, dociskając palcami.
-
Gotowanie pierogów: Gotować pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
-
Podawanie: Podawać pierogi polane roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką. Można również posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!