Najlepsze przepisy w internecie!

Oto przepis na pyszne pierogi ruskie:

Składniki:

  • Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml ciepłej wody
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka oleju
  • Farsz:

    • 500 g ziemniaków
    • 250 g sera białego (np. twaróg)
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Przygotowanie ciasta: W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać jajko, olej i stopniowo dodawać ciepłą wodę, zagniatając ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

  2. Przygotowanie farszu: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Do utartych ziemniaków dodać ser biały, podsmażoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

  3. Lepienie pierogów: Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wycinać krążki szklanką lub foremką. Na każdy krążek nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi, dociskając palcami.

  4. Gotowanie pierogów: Gotować pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Podawanie: Podawać pierogi polane roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką. Można również posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

No comments