Ta tarta to francuski klasyk w domowym wydaniu — słodka, karmelizowana cebula, wyrazisty ser kozi i ziołowy aromat tymianku zamknięte w kruchej, maślanej podstawie. Idealna na wieczór z winem albo elegancką przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
-
1 opakowanie ciasta francuskiego lub kruchego
-
3 duże cebule
-
1 łyżka masła
-
100 g sera koziego (roladka)
-
2 jajka
-
150 ml śmietany 18%
-
świeży tymianek, sól, pieprz
Krótki opis:
-
Cebulę pokrój w piórka i karmelizuj na maśle ok. 20 minut.
-
W misce wymieszaj śmietanę, jajka, sól, pieprz, tymianek.
-
Na podpieczonym spodzie tarty rozłóż cebulę, pokruszony ser i zalej masą.
-
Piecz 30–35 minut w 180°C. Podawaj ciepłą lub na zimno.