To aromatyczne danie z północnych Włoch idealnie łączy kremową konsystencję ryżu arborio z intensywnym smakiem leśnych grzybów. Risotto z prawdziwkami to wykwintna propozycja na wyjątkowy obiad lub romantyczną kolację.

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio

  • 250 g świeżych (lub 50 g suszonych) prawdziwków

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ciepłego)

  • 1 cebula szalotka (lub mała cebula)

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 50 g masła

  • 50 g parmezanu, startego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól i świeżo mielony pieprz

  • (opcjonalnie) natka pietruszki do dekoracji


Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je wcześniej w ciepłej wodzie przez 30 minut, odcedź i pokrój.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia.

  3. Dodaj pokrojone prawdziwki i smaż kilka minut, aż lekko się zrumienią.

  4. Wsyp ryż i mieszaj, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i stanie się lekko przezroczyste.

  5. Wlej wino i gotuj, aż alkohol odparuje.

  6. Stopniowo dodawaj gorący bulion, po jednej chochli, mieszając często – każdą porcję dodawaj dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta.

  7. Po około 18–20 minutach ryż powinien być al dente i kremowy.

  8. Zdejmij z ognia, dodaj masło i parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  9. Odstaw na 2 minuty pod przykryciem, by danie „odpoczęło”.

  10. Podawaj gorące, udekorowane pietruszką i ewentualnie dodatkowym parmezanem.

No comments