To danie to prawdziwa uczta dla fanów prostoty i świeżości. Słodycz pieczonych pomidorków koktajlowych idealnie łączy się z kremową ricottą i orzeźwiającą nutą cytryny. Jest lekkie, eleganckie i gotowe w mniej niż 30 minut. Doskonale smakuje w ciepły wieczór, podane z kieliszkiem białego wina i chrupiącą grzanką. A do tego wygląda jak z włoskiej trattorii!


🍅 Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu linguine (lub spaghetti/tagliatelle)

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 3–4 łyżki ricotty

  • Skórka i sok z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej)

  • 2 ząbki czosnku

  • Oliwa z oliwek

  • Sól, pieprz, świeża bazylia

  • Opcjonalnie: parmezan lub pecorino do posypania


🔪 Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki przekrój na pół, wrzuć do naczynia żaroodpornego z czosnkiem (w całości, w łupinach), skrop oliwą, posól i piecz w 200°C przez ok. 20 minut, aż będą lekko przypieczone i puszczą sok.

  2. W tym czasie ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

  3. Upieczone pomidorki wyjmij, czosnek wyciśnij z łupin i wymieszaj z pomidorkami.

  4. Na patelnię wrzuć odcedzony makaron, dodaj pieczone pomidory z czosnkiem, skórkę i sok z cytryny oraz ricottę. Wymieszaj wszystko dokładnie, podlewając odrobiną wody z gotowania makaronu, żeby powstał delikatny sos.

  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp listkami bazylii i ewentualnie tartym serem.


🧀 Pro tip:

Możesz dodać garść rukoli lub szpinaku baby tuż przed podaniem – dla dodatkowej świeżości i koloru. To danie naprawdę smakuje jak lato w Toskanii!

Chcesz kolejne danie z innej kuchni świata – np. tajskiej, meksykańskiej czy skandynawskiej? 😄

 
 
 

No comments