Najlepsze przepisy w internecie!

Tak, dobrze czytasz! Słodkie, kremowe lody z nutą dymnego bekonu, syropu klonowego i delikatnym akcentem whisky – prawdziwa uczta dla fanów nietypowych smaków.


Składniki:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 plastry chrupiącego bekonu
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki whisky (opcjonalnie)
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Bekonowa chrupka 🥓 – Smaż bekon na suchej patelni, aż będzie złoty i chrupiący. Posiekaj na drobne kawałki.
  2. Podstawa lodów 🍦 – Podgrzej mleko i śmietankę w rondlu, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Żółtka + cukier – Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Połączenie – Powoli wlej ciepłe mleko do żółtek, cały czas mieszając.
  5. Gotowanie – Przelej masę z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje (nie zagotuj!).
  6. Aromaty 🍁 – Dodaj syrop klonowy, whisky i szczyptę soli, wymieszaj.
  7. Bekonowy twist – Wmieszaj chrupiący bekon i odstaw do ostygnięcia.
  8. Zamrażanie ❄️ – Przelej do maszyny do lodów lub zamrażarki, mieszając co godzinę, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Efekt?

🔥 Słodko-słony, kremowy, z lekkim dymnym posmakiem whisky i chrupiącymi kawałkami bekonu!
🥓 Połączenie idealne dla tych, którzy lubią nietypowe, dekadenckie smaki!

Czy odważysz się spróbować? 😏🍦

No comments