Co powiesz na czekoladowe brownie z ciecierzycy? 🍫 Bez mąki, super wilgotne i nikt nie zgadnie, że jest zdrowe!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (roztopionej)
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Garść orzechów lub kawałków czekolady (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę opłucz i odsącz, a następnie wrzuć do blendera.
- Dodaj kakao, roztopioną czekoladę, syrop klonowy, masło orzechowe, jajko, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Zblenduj na gładką masę.
- Przełóż do formy (20x20 cm) i posyp orzechami lub kawałkami czekolady.
- Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Środek powinien być lekko wilgotny.
- Ostudź i zajadaj! Najlepsze następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
Jest miękkie, czekoladowe i serio smakuje jak klasyczne brownie! Gotowy na test? 😏🔥