Mam coś wyjątkowego – Lawowe ciastko czekoladowe (fondant)! To deser, który wygląda niepozornie, ale po przekrojeniu wypływa z niego czekoladowa lawa. 😍
Składniki (na 4 porcje):
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 30 g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (uważaj, aby nie przegrzać).
- W osobnej misce ubij jajka, żółtka i cukier puder, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Powoli wlej roztopioną czekoladę do jajecznej masy, cały czas mieszając.
- Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Wysmaruj masłem i oprósz mąką foremki do muffinek lub ramekiny.
- Wlej ciasto do ¾ wysokości i piecz w 200°C przez 8-10 minut – brzegi powinny się ściąć, a środek pozostać płynny.
- Po upieczeniu odstaw na 1 minutę, a następnie ostrożnie wyjmij z foremek.
Podawaj od razu, np. z lodami waniliowymi lub świeżymi owocami. 😍
Brzmi dobrze? A może masz ochotę na coś mniej czekoladowego? 😃