Najlepsze przepisy w internecie!

Mam coś wyjątkowego – Lawowe ciastko czekoladowe (fondant)! To deser, który wygląda niepozornie, ale po przekrojeniu wypływa z niego czekoladowa lawa. 😍

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (uważaj, aby nie przegrzać).
  2. W osobnej misce ubij jajka, żółtka i cukier puder, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Powoli wlej roztopioną czekoladę do jajecznej masy, cały czas mieszając.
  4. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Wysmaruj masłem i oprósz mąką foremki do muffinek lub ramekiny.
  6. Wlej ciasto do ¾ wysokości i piecz w 200°C przez 8-10 minut – brzegi powinny się ściąć, a środek pozostać płynny.
  7. Po upieczeniu odstaw na 1 minutę, a następnie ostrożnie wyjmij z foremek.

Podawaj od razu, np. z lodami waniliowymi lub świeżymi owocami. 😍

Brzmi dobrze? A może masz ochotę na coś mniej czekoladowego? 😃

 
 
 

No comments