Spróbuj Czekoladowego Risotto z Chili i Owocami 🍫🌶️🍓 – deser, który łączy kremową konsystencję, głębię czekolady i lekką ostrość!
Składniki:
- 150 g ryżu arborio
- 500 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta chili w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła
- Garść malin/truskawek/granatu do dekoracji
- Opcjonalnie: starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
- Gotowanie ryżu – W rondelku podgrzej mleko i śmietankę, wsyp ryż i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż wchłonie płyn i stanie się kremowy (ok. 20 min).
- Dodanie czekolady – Gdy ryż zmięknie, dodaj połamaną czekoladę, kakao, cukier, chili, cynamon i wanilię. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Wykończenie – Zdejmij z ognia, dodaj masło i delikatnie wymieszaj.
- Podanie – Nałóż do miseczek, udekoruj świeżymi owocami i opcjonalnie skórką pomarańczową.
🔥 Efekt? Kremowe, głęboko czekoladowe risotto z nutą ostrości i świeżości owoców. Zaskakujące i pyszne! Spróbujesz? 😍