Najlepsze przepisy w internecie!

Oto przepis na pyszny Kurczak w winie.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 cebule (średnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina (np. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kurczaka: Piersi z kurczaka umyj i osusz. Pokrój je w kostkę o boku ok. 2-3 cm.
  2. Przygotuj warzywa: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Podsmaż kurczaka: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż na średnim ogniu, aż zrumieni się z każdej strony.
  4. Dodaj warzywa: Do kurczaka dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
  5. Dodaj wino: Wlej białe wino, dodaj tymianek, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż kurczak będzie miękki i sos zgęstnieje.
  6. Podawaj: Przed podaniem posyp kurczaka w winie posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

  • Do kurczaka w winie możesz dodać inne warzywa, np. paprykę, pieczarki, marchewkę.
  • Zamiast białego wina możesz użyć czerwonego, ale pamiętaj, że nada potrawie bardziej intensywny smak.
  • Jeśli chcesz, aby sos był bardziej gęsty, dodaj do niego łyżkę mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Kurczak w winie smakuje najlepiej podany z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Smacznego! 😉

A może chcesz dowiedzieć się więcej o innych przepisach z kurczakiem? 😉

No comments