Najlepsze przepisy w internecie!

Oto przepis na pyszne i proste naleśniki z jabłkami i cynamonem:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka (np. szara reneta lub antonówka), obrane i starte na tarce
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko, wodę, roztopione masło i sól. Miksuj mikserem lub energicznie mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę wody.
  2. W osobnej misce wymieszaj starte jabłka, cukier i cynamon.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła.
  4. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta (około 1/4 szklanki na jeden naleśnik).
  5. Na każdy naleśnik nakładaj łyżkę mieszanki jabłkowej.
  6. Smaż naleśniki po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i upieczone.
  7. Gotowe naleśniki podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem (opcjonalnie). Możesz dodać też gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę.

Smacznego!

No comments