To efektowne, warstwowe ciasto to hit letnich przyjęć i dziecięcych urodzin – ale jego delikatny smak i bajkowy wygląd skradnie serce każdemu. Lekki, chłodny i nieprzyzwoicie niebieski 💫


Składniki (na blaszkę 25x25 cm):

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych (lub biszkoptów)

  • 70 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

  • 500 g serka waniliowego (np. homogenizowany lub śmietankowy)

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody

Galaretka niebieska:

  • 2 opakowania niebieskiej galaretki (np. o smaku „lodowym” lub „barbados”)

  • 700 ml gorącej wody

  • Opcjonalnie borówki

Przygotowanie:

  1. Spód:

    • Herbatniki zmiksuj na piasek, wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż na dno formy i dociśnij. Schłódź w lodówce 20 minut.

  2. Masa serowa:

    • Żelatynę namocz w wodzie, po 5 minutach podgrzej, by się rozpuściła (nie zagotuj!).

    • Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj serek, a następnie cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę.

    • Masę wylej na schłodzony spód i odstaw do lodówki na 1–2 godziny.

  3. Galaretka:

    • Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody. Ostudź do temperatury pokojowej.

    • Gdy masa serowa się zetnie, wylej ostrożnie galaretkę na wierzch.

    • Wstaw do lodówki na kolejne 2–3 godziny, aż całość dobrze stężeje.


Podanie:
Krój w kostkę i podawaj schłodzone – można ozdobić bitą śmietaną, borówkami albo posypką w stylu smerfowym 💙✨

No comments