Krucha tarta z delikatnym kremem cytrynowym i puszystą bezą to francuska klasyka, która zachwyca smakiem i wyglądem. Idealna na deser po obiedzie lub słodką przerwę w ciągu dnia. 🍋☁️

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g masła (zimnego)

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki zimnej wody

Krem cytrynowy:

  • sok i skórka z 2 cytryn

  • 100 g cukru

  • 2 jajka + 1 żółtko

  • 50 g masła

Beza:

  • 3 białka

  • 150 g cukru

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, schłodź 30 minut, a potem wyłóż na formę i piecz 20 minut w 180°C.

  2. Składniki kremu podgrzej w rondelku, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź i rozsmaruj na cieście.

  3. Białka ubij na sztywno z cukrem i wyłóż na wierzch.

  4. Zapiecz 10 minut w 170°C, aż beza się zarumieni 😍

No comments