Ok, czas na kolejny przepis! Tym razem proponuję coś prostego i eleganckiego – sałatkę z rukolą, serem brie i żurawiną.
Składniki (na 2 porcje):
- 100g rukoli
- 150g sera brie (można zastąpić camembertem)
- 50g suszonej żurawiny
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rukolę dokładnie umyć i osuszyć.
- Ser brie pokroić na cienkie plastry.
- Czerwona cebulę posiekać.
- W misce połączyć rukolę, ser brie, żurawinę i czerwoną cebulę.
- W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszać.
- Podawać od razu.
Smacznego! Można dodać orzechy włoskie dla dodatkowego smaku i chrupkości.